marți, 16 martie 2010

Tismaneanu se retrage!



Da, ati banuit corect. Din functia de presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER, in care a fost numit luna trecuta de premierul Emil Boc. Nu acum insa, ci atunci cand va reusi sa aduca sub aceeasi umbrela toate institutele care se ocupa de istoria recenta, inclusiv Institutul Revolutiei Romane (IRR) al lui Ion Iliescu. Atunci va lasa locul altcuiva si va ramane simplu membru al Consiliului Stiintific. Declaratia a facut-o astazi la emisiunea "Evenimentele zilei" de pe B1 TV, raspunzand unor intrebari ale subsemnatei legate de planurile sale pe termen lung.

Eu cred ca, intr-adevar, ar face asta, insa nu sunt sigura cate sanse de reusita are acest proiect de unificare. M-as bucura sa nu mai avem o istorie oficiala a revolutiei constrolata la punct si virgula de Ion Iliescu, insa Vladimir Tismaneanu ar trebui sa se dovedeasca mai puternic decat Parlamentul Romaniei, pentru ca fostul sau interlocutor din "Marele soc" a avut grija sa subordoneze acest institut Senatului, din care facea parte la vremea respectiva.

Ce ar mai fi de spus dupa emisiune: mi s-a parut ca Vladimir Tismaneanu vrea sa arate ca a venit din State cu un steag alb, ca vrea, cu alte cuvinte, sa calmeze spiritele si sa repare greselile strategice de pana acum. Ma refer aici la propunerea de a a infiinta un fel de DNA al comunistilor, ca sa il parafrazez, propunere ce ar umea sa fie inaintata ministrului Justitiei. Suna bine ca Parchetul General sa aiba o directie specializata pe crimele comuniste, daca ne raportam la eficienta de pana acum a Sectiei Parchetelor Militare. Fireste, propunerea vine in contrapondere cu "omisiunea" din legea de infiintare a IICCMER privind atributia de a sesiza instantele cu privire la crimele comuniste descoperite.

Update: Ion Iliescu nu a lasat netaxate intentiile lui Tismaneanu privind atributiile de cercetare a Revolutiei si mineriadelor. Prin urmare, astazi, intr-o conferinta de presa despre pensionari a aruncat anatema:

"În legătură cu Tismăneanu, acest oportunist sadea... Taică-su cred că a fost un om mai cinstit, a luptat în Spania la război alături de armata republicană şi şi-a pierdut şi o mână, dar mă rog, a avut istoria lui. (...) Fii-su, student la Filosofie cânta osanale lui Ceauşescu, ca tânăr filosof care scria în revistele studenţeşti, a plecat în America. Vine el să ne dea lecţii de democraţie? Vine el să ne dea lecţii cum a fost la Revoluţia Română? El să afle adevărul ce s-a întâmplat în România, care nu a fost aici? Este o obrăznicie curată. (...)El să vorbească de Revoluţia Română? Este nesimţire, lipsă de decenţă elementară".

Personal, cred ca Ion Iliescu nu ar fi fost atat de violent in limbaj daca altadata nu ar fi stat la aceeasi masa cu Tismaneanu. Ma refer la perioada in care s-a realizat interviul din "Marele soc. Din finalul unui secol scurt".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu