In urma cu cateva zile, am scris in EvZ despre romanul "Asteptand clipa de apoi", al lui Dinu Pillat, "arestat" in 1959 odata cu autorul si descoperit in mod neasteptat in arhiva CNSAS. Informatia a fost facuta publica de cercetatoarea Raluca Spiridon in cadrul unui vernisaj cu documente don dosarul procesului Noica-Pillat, programat special pe 1 martie, la 50 de ani de la pronuntarea sentintei impotriva celor 23 de intelectuali. O revansa tardiva a istoriei, mi-am zis, care merita insa consemnata ca atare.
In ziua aparitiei articolului am avut neplacuta surpriza sa aflu ca manuscrisul a fost descoperit in urma cu doi ani. Si nu de Raluca Spiridon, ci de scriitoarea Ioana Diaconescu, fosta cercetatoare in arhivele CNSAS, actualmente realizatoare a revistei literare la Radio Romania Cultural. Tot Ioana Diaconescu a descoperit in urma cu cinci ani in arhive primele documente ce atestau faptul ca Securitatea a continuat sa existe si dupa 1990, in dosarul din Fondul Documentar numit "Arta-Cultura-Literatura". Mai precis, documentele vizau urmarirea scriitoarei Ileana Malancioiu, care isi permisese sa scritice viziunea lui Iliescu asupra proprietatii si in general noul regim intr-un interviu televizat luat de Vartan Arachelian.
In ce priveste manuscrisul lui Pillat, Ioana Diaconescu nu doar ca l-a descoperit la Popesti-Leordeni studiind dosarul procesului, ci a si vorbit despre asta colegilor ei de atunci din CNSAS, inclusiv unor membri ai Colegiului, cu gandul ca fiica autorului, Monica Pillat va obtine cat de curand manuscrisul. Rea credinta sau pur si simplu neglijentaau facut ca manuscrisul sa ramana acolo unde l-au trantit comunistii inca doi ani. Si credeti ca macar acum aceasta poate tine in mana hartiile pe care se regaseste scrisul tatalui sau? Daca da, va inselati. Birocratia e la putere, sa nu uitam, si in acest moment angajatii CNSAS nici nu stiu daca sa-i dea manuscrisul in original sau doar o copie xerox. Asa, ca sa demonstreze ca s-au contaminat un pic de la dosare...
Update: Raluca Spiridon mi-a cerut un drept la replica, precizand ca nu a dorit sa-si asume meritul descoperirii manuscrisului romanului lui Dinu Pillat, ci, atunci cand a facut anuntul in cadrul vernisajului, a folosit "pluralul institutional". Si ca inclusiv Ioana Diaconescu ar fi putut face demersurile ca Monica Pillat sa afle despre el in urma cu doi ani. Eu sunt insa de parere ca nu era treaba cercetatorului, ci a unei intregi directii de comunicare din CNSAS.
luni, 8 martie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu