vineri, 19 martie 2010

Articolele lunii februarie






O sa incep proiectul de care va vorbeam in postarea anterioara nu cu luna ianuarie, ci cu februarie, dat fiind ca articolele acestea imi sunt mai proaspete in minte si pentru ca, cel putin pentru primele doua pozitii, nu mi-a fost deloc greu sa aleg. O luna fructuoasa pentru presa scrisa, as putea spune.



1. "Vino, mama, sa ma vezi, la spitalul de obezi", de Viorel Ilisoi, aparut pe 25 februarie in "Jurnalul national".

Un articol emblematic pentru specia pe cale de disparitie din presa romaneasca, reportajul. Articolul lui Ilisoi are de toate: abunda in informatie, are emotie si stilistic este stralucitor. Mai mult nu imi permit sa spun despre el. Decat ca trebuie musai citit.

2. "Convertirea lui Dan Puric", de Vlad Mixich, publicat pe Hotnews.ro pe 8 februarie

Singurul portret relevant, facut fara idolatrie si fara ura despre un personaj care face furori in anumite medii, care a reusit sa cucereasca de-a valma noi-dreptisti si jurnalisti cu morga. Noul profet al neamului este ironizat cu atata finete in acest articol incat merita citit fie doar si pentru aceasta demonstratie de maiestrie diplomatica.

3. "Ura si imbecilitatea. Din nou despre Cazul-Patapievici", de Horia-Roman Patapievici, publicat in Evenimentul Zilei pe 4 februarie 2010.
Cei care cunosc vechile disensiuni dintre mine si domnul Patapievici vor fi, probabil, foarte mirati cand vor vedea articolul sau inclus in top. Apreciez insa mult claritatea exprimarii si faptul ca in textul de fata ridica o problema de principiu, a relei credinte a jurnalistilor si a consecintelor incontrolabile pe care la naste aceasta. E drept, domnul Patapievici pleaca de la o nedreptate si manipulare ce-l vizeaza si riscul de a fi acuzat de auto-victimizare e major, insa cred ca orice mijloc de a alege graul de neghina in presa trebuie salutat.

Pentru ca topul este realizat retroactiv, trebuie sa recunosc ca pentru luna februarie "am tras cu ochiul" si la luna martie, cand am remarcat si un alt comentariu marca Patapievici, "Autoportret de natiune sub forma de groapa". Un exemplu destul de rar de text de opinie in presa romaneasca in care autorul nu bate campii, ci pune un diagnostic precis unei probleme comunitare ce ne intereseaza pe toti.

PS Pentru cine nu a avut sansa sa-l cunoasca inca pe Viorel Ilisoi, el este cel din imagine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu