luni, 10 august 2009

Negoitescu despre Romosan via Dinescu: "Tinarul asta m-a si amenintat, mi-a cerut nişte bani"

Daca v-a interesat cazul Romosan si nu ati apucat sa vedeti emisiunea "Tanase si Dinescu", de vineri seara, de pe Realitatea TV, ati pierdut o marturie importanta. Mircea Dinescu l-a cunoscut bine pe Ion Negoitescu si iata varianta sa asupra legaturii acestuia cu Petru Romosan:

"Intimplarea face sa cunosc acest caz destul de penibil de pe vremea cind traia marele critic Ioan Negoitescu. Negoitescu a patit o chestie foarte tare. Era considerat unul dintre criticii literali genialoizi. Facuse puscarie, homosexual notoriu.... In clipa in care el a semnat o scrisoare de solidaritate cu Paul Goma, chiar in ziua cutremurului din 1977, baietii s-au jucat cu el foarte tare. Pentru ca el n-a fost chemat la Securitate, de ce tovarăşul Negoiţescu eşti contra partidului? Nu. El a fost chemat intr-o zi la Secţia 14 de miliţie. Si acolo Negoitescu s-a dat putin mare: da, recunosc ca am trimis o scrisoare la Europa Libera. Si aia: tovarasu’ Negoitescu, noi nu ascultam Europa Libera; in al doilea rind, noi nu suntem de la Securitate, sintem de la politia de moravur, avem aici o scrisoare a unei mame, ca ati incercat sa ii corupeti copilul.... Mama lui Romosan era. Şi, conform legilor noastre, riscaţi o pedeapa.... El a intrat in panica. M-a sunat Doinas sa facem ceva pentru Negoitescu, am fost impreuna cu Doinas pe vremea aia la Uniunea Scriitorilor, era ministrul de interne al României Macovescu, i-am zis domne... si, in fine, i s-a dat drumul...", a spus Mircea Dinescu.

Ancheta nu a ramas totusi fara urmari pentru Negoitescu, care a fost nevoit sa faca doua compromisuri majore:

"(...)
te umileau sub toate formele. A scris la România Literara o tabletă patriotica. I-a dat telefon aluia de la Europa Libera sa nu mai dea.... A fost umilit ingrozitor saracul. A fost sfatuit sa se si insoare si s-a si insurat cu fiica unui activist de partid, statea in Primaverii. Vine acum si povestea cu haz. Dar dupa asta, el mi-a spus: domne, am o problema, ca tinărulaăsta m-a si amenintat, mi-a cerut niste bani..... O chestie foarte urita, care se gaseste in dosarul respectiv.(...)tinarul Romosan, imbatrinit intre timp si el, mai si minte: domne, a plecat sotia mea in strainatate si am fost nevoit să dau o aia, să devin informator. Nu, el era dinainte, si, in clipa in care a plecat nevastă-sa in strainatate, l-au scos din reţea"

Doar citeva observatii:

-informatiile oferite de Mirca Dinescu explica atacurile furibunde ale lui Petru Romosan la adresa sa, atit din convorbirea cu mine din 2006 (in care spune ca, alaturi de Plesu, Dinescu ar fi agent de influenta), cit si din interviurile date saptamina trecuta in mai multe ziare (pe cel luat de Ovidiu Simonca pentru "Observator cultural", cel mai pertinent din punctul meu de vedere, il gasitit aici). Dinescu -se vede- stie prea multe detalii si poate fi periculos pentru el.

-declaratia lui Dinescu confirma cele ce mi-a spus securistul Victor Achim, intr-o discutie purtata in urma cu o saptamina, despre homosexualitatea care "nu era cel mai mare pacat al lui Negoitescu". Cu alte cuvinte, prezenta in jurul sau a unor tineri ce nu implinisera virsta majoratului a fost motivul real al anchetei

-ceea ce scrie in decizia CNSAS concorda cu spusele lui Dinescu: Romosan a colaborat cu Securitatea cu mult inainte de plecarea sotiei sale in strainatate

In incheiere, ca bonus, trasncriu parerea lui Dinescu despre defunctul Cotidianul: "(...)
era cea mai fina gazeta din Romania. (...)Cu o diversitate de semnaturi, si de stinga, şi de dreapta, cu o concentraţie de inteligenta pe linga ea. Si se produce acolo un cutremur... Au cazut citiva oameni importanti"

3 comentarii:

  1. Saraca doamna Romosan: asa un fiu, si asa un "ginere"!

    Justitia lu' Carageausescu, de ieri si de azi!
    Scarba imi mai e!

    RăspundețiȘtergere
  2. O NOUA COMISIE TISMANEANU.
    La initiativa lui Sorin Iliesiu, un mare numar de organizatii ale societatii civile, carora cu siguranta li se vor alatura multe personalitati, au redactat un document.
    Este solicitata o comisie prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu, asemanatoare celei create la inceputul mandatului Basescu, prin care s-a redactat documentul de condamnare a comunismului. De aceasta data este vizat genocidul din decembrie ’89 si fratricidul din 13-15 iunie 1990. Nu ramane decat indirect sa imi exprim punctul de vedere.
    1. FOARTE CURAND VA APARE IN ZIARUL CLIPA ARTICOLUL “Securistul Basescu ascunde pe spionul Tismaneanu”. EL SE BAZEAZA PE DOCUMENTUL SERVICIULUI SECRET FRANCEZ IN CARE SE CERE SERVICIULUI DE EMIGRATIE SA NU ACORDE AZIL POLITIC LUI VOLODEA. MENTIONEZ DEOCAMDATA CA LUI V.T. DESI A VORBIT LA EUROPA LIBERA IMPOTRVA LUI CEAUSESCU TIMP DE DOI ANI DE ZILE I S-A REINNOIT MEREU VIZA ROMANEASCA. DATORITA REFUZULUI FRANCEZ TISMANEANU S-A DEPLASAT IN EUROPA CU PASAPORTUL PE CARE SCRIA “REPUBLICA SOCIALISTA ROMANA”.
    Robert Horvath cineast USA

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani! Am aflat de aici: http://www.reportervirtual.ro/2009/08/stiri-scurte-101.html si ma bucur sa-ti urez de bine. Sanatate si forta, succes si sa-ti vezi visele cu ochii.

    RăspundețiȘtergere