Acesta a vrut în 1989, mai ales în timpul Congresului al XIV-lea al PCR... Atunci a considerat că cea mai potrivită metodă de a protesta față de regim este o scrisoare deschisă adresată participanților Congresului prin care se autopropunea nici mai mult nici mai puțin pentru funcția de secretar general al partidului. Scrisoarea nu a ajuns la destinație, probabil din fericire pentru autor și din nefericire pentru România..
Epistola pierdută și istoria ei au fost publicate recent în revista ieșeană „Timpul„. Conținutul scrisorii lui Mihai (Dinu) Gheorghiu, căci despre el este vorba, îl redau mai jos cu invitația de a face un exercițiu de imaginație. Ce-ar fi fost dacă această scrisoare ar fi ajuns unde trebuia? Răspunsurile mi se par mult mai intersante decât cele care privesc (im)posibila victorie a lui Mircea Geoană.
PS Mihai Dinu Gheorghiu este astăzi profesor la Universitatea „Al.I.Cuza„ din Iași, specializat în sociologia educației, a elitelor și sociologia muncii.
Scrisoare deschisă participanților la cel de-al XIV-lea Congres al PCR, București, noiembrie 1989
Subsemnatul, Gheorghiu Mihai Dinu, membru al PCR din anul 1973 cu carnetul n°1047825, aparținînd în prezent de organizația de partid din Universitatea „Al. I.Cuza„, Iași, încadrat ca sociolog cercetător la Centrul de Științe Sociale al acestei Universități, doresc să supun atenției dumneavoastre concluziile discuțiilor avute cu un număr de 72 de membri de partid, reprezentînd cvasi-totalitatea prietenilor și cunoscuților mei.
2. Pentru funcția de secretar general al partidului, îmi permit să vă sugerez alegerea unui vechi militant (Gheorghe Rădulescu ar putea fi unul dintre ei) ori a unui alt activist cu experiență în muncile de răspundere, a unui om capabil să reintroducă democrația în viața de partid și să inițieze reformele menite a ușura viața grea a țării.
propriile lor mijloace de comunicare; libertate de mișcare și de informare pentru toți ziariștii români și străini. Alte măsuri cu character urgent pentru extinderea libertăților publice: restrîngerea aparatului de securitate și punerea acestuia sub controlul unei comisii parlamentare, ale cărei rapoarte să fie periodic date publicității; abrogarea actualelor legi, decrete sau dispoziții privind relațiile cu cetățeni străini; acordarea dreptului de a deține la domiciliu un pașaport tuturor cetățenilor români șI de a putea călători în străinătate fără acordul prealabil al instituției unde lucrează; recunoașterea dreptului persoanelor particulare de a acționa în judecată instituțiile și persoanele oficiale inclusiv în legătură cu încălcarea drepturilor lor politice; asistență juridică pentru toți cei împotriva cărora se deschid acțiuni penale din momentul deschiderii acțiunii; libertatea manifestațiilor și a grevelor, inclusive a celor cu caracter politic; încetarea oricărei discriminări cu caracter etnic său religios și acordarea unei largi autonomii locale. Modificarea în sensul celor de mai sus a prevederilor Constituției și eliminarea articolului privind rolul conducător al partidului comunist în stat.
de alimentație și condițiile de locuit ale întregii populații și publicarea tuturor datelor. Abrogarea actualelor dispoziții legale privitoare la interzicerea avorturilor și încurajarea natalităț ii exclusiv prin mijloace menite să amelioreze viața mamelor și a copiilor. Efectuarea de anchete sociale asupra condițiilor de viață în spitale, școli cu internat, unități militare, închisori, colonii de muncă și alte instituții asemănătoare, publicîndu-se apoi datele respective.
de mici producători și reducerea obligațiilor acestora față de stat; lichidarea treptată a unităților economice nerentabile, redistribuirea bunurilor acestora și a forței de muncă în funcție de necesitățile reale ale pieței; organizarea unui nou sistem de asociere cooperativă a muncii în agricultură, inclusiv prin posibilitatea de arendare a unor terenuri persoanelor particulare; restrîngerea efectelor legii privind controlul averilor doar asupra unora dintre personalitățile vieții publice, publicîndu-se pentru început un raport amănunțit privitor la averea actualului secretar general al partidului și președinte al republicii și a familiei sale; garantarea proprietății individuale în egală măsură cu cea de stat și cea cooperatistă; transformarea leului în valută convertibilă și lărgirea dreptului persoanelor particulare de a poseda valută străină; integrare economică socialistă și europeană, bazată pe reformele similare desfășurate în prezent în URSS, Polonia și Ungaria.
7. Măsuri cu caracter cultural și edilitar: încetarea actualei campanii de sistematizare rurală și supunerea ei unei discuții publice, inclusiv prin consultarea populației fiecărei localități în parte; încheierea urgentă a lucrărilor la actuala „Casă a Republicii“ și la celelalte construcții monumentale și destinarea acestora unor instituții cu caracter social: spitale, instituții de învățămînt, cămine pentru bătrîni, cămine culturale și altele. Darea imediată în folosință a apartamentelor de pe actualul bulevard al „Victoriei Socialismului“ acelor familii care nu dispun de condiții corespunzătoare de locuit; mărirea bugetului destinat invățămîntului și culturii; autonomie politică instituțiilor de învățămînt și desființarea învățămîntului politic; desființarea „Festivalului Cîntarea României“ și distribuirea fondurilor acestuia caselor de cultură din țară; restabilirea funcționării normale a organizațiilor profesionale ale oamenilor de artă și cultură și respectarea autonomiei acestora; refacerea catedrelor din învățămîntul superior prin ocuparea posturilor vacante și reînființarea celor suprimate; reducerea numărului de ore prevăzute pentru cadrele didactice, respectarea vacanțelor acestora, ca și a vacanțelor elevilor și studenților; interzicerea folosirii copiilor la muncile agricole.
Mihai Dinu Gheorghiu Iași, Iulie – August 1989
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu