luni, 3 august 2009

Vintu: "Am auzit ca a fost un incident acolo"

Mai multi ziaristi au considerat ca ce s-a intimplat in aceste zile la Cotidianul referitor la "cazul Romosan" reprezinta in sine un subiect de presa. Un subiect despre libertatea de exprimare si cenzura.

EvZ a reusit sa vorbeasca si cu Sorin Ovidiu Vintu, chiar daca acesta se afla intr-o barca atunci cind a fost sunat. „Toate redacţiile din trust au independenţă editorială. Mai demult, spuneaţi că se amestecă acţionariatul în activitatea editorială. Acum, aţi vrea să fac asta? Habar n-am ce s-a întâmplat, am auzit că a fost un incident acolo, dar nu ştiu care au fost motivaţiile lui”, i-a declarat el lui Doinel Tronaru, autorul articolului.

Petru Romosan
reuseste si el sa vorbeasca fara sa faca spume cu un ziarist si recunoaste, in premiera, in acelasi articol ca a semnat un angajament cu Securitatea, santajat dupa ce sotia sa a ramas in Franta, dupa cum sustine.
"Modul în care CNSAS-ul a fabricat acest dosar trimis la Curtea de Apel este un fals. Cei de la Cotidianul încearcă de ani de zile să mă scoată colaborator şi acum au găsit prilejul să dea în presă", incearca el o justificare. In logica domnului Romosan, daca nu mai putem credita documentele de la CNSAS, am putea considera considera ca si dosarul Monei Musca a fost un fals, iar in 2006, cind a devenit acuzatorul sau public, a comis o calomnie mare cit paranoia privind "urmarirea" de catre Cotidianul. Care este reala in masura in care cererea de verificare a fost depusa la CNSAS in martie 2007, iar raspunsul a venit abia acum, intr-adevar, dupa "ani de zile". Oare ce ar fi trebuit sa fac, in opinia lui Petru Romosanu, ca sa merit calificativul de ziarist si sa-mi vorbeasca decent: sa incui decizia intr-un sertar? In ce priveste "orientarea spre distrugerea" sa, inregistrarea de 27 de minute pe care o am cu el vorbeste de la sine.

Tot EvZ, dar in alt registru, prin vocea lui Mircea Mihaies, face o "sedinta de spiritism" cu Cornel Nistorescu, noul sef de la "Cotidianul", in fapt o schita de portret a personajului.

Hotnews.ro aloca, de asemenea, un spatiu amplu "cazului Romosan", pe de o parte printr-o radiografie a acestei povesti, pe de alta parte printr-un editorial al lui Dan Tapalaga, care a lucrat cu Nistorescu la EvZ. Pentru mine, care l-am cunoscut abia azi pe Nistorescu, aduce citeva elemente inedite si care clarifica, bunaoara, relatia dintre acesta si Romosan.

Blogosfera a fost inflamata de acest subiect si astazi:

-Ioan T.Morar a anuntat ca nu va scrie in Cotidianul condus de Cornel Nistorescu
-Eugen Istodor ii sugereaza lui Nistorescu sa-si dea demisia
-Alin Fumurescu scrie si el "ceva despre Nistorescu", concluzionind ca PS-ul acestuia este neconvingator.

Ma opresc cu enumerarea la blogurile de pe cotidianul.ro (si totusi trebuie amintiti neaparat Vladimir Tismaneanu, Mihnea Maruta, Claudiu Tarziu si Tiberiu Lovin) pentru a va spune si ca deja celebrul PS al domnului Cornel Nistorescu nu are in spate -asa cum ar fi fost firesc- un repros direct facut in legatura cu articolul despre Romosan. Dupa cum am scris si in postarea anterioara, singura obiectie, neexplicitata, a noului sef referitoare la articol a fost aceea ca nu este complet. Ori in PS el sugereaza ca lui Petru Romosan nu i s-a dat dreptul sa se apere. O explicatie poate fi aceea ca nu a citit articolul. O intrebare ar fi de ce nu a facut acest repros in fata redactiei astazi. Un raspuns banuiesc ca va veni din ceea ce va fi publicat pina la urma in Cotidianul despre cazul Romosan.

PS Cele 4 pagini cu reactii la venirea lui Nistorescu la cirma Cotidianului nu vor aparea miine (adica luni), cum a fost programat initial, ci poimiine.

PPS "Sa protestam in fata redactiei Cotidianul"
Nu este un indemn care imi apartine. "Cineva", ca sa parafrazez pe altcineva, a propus asta intr-un comentariu la cea mai recenta postare a lui Alin Fumurescu, pe blogul sau gazduit de cotidianul.ro. "Poate credeti ca e ceva marunt dar vorbim de pastrarea independentei, obiectivitatii presei", era motivatia oferita. In ton cu aceasta postare,"Reporterul virtual" propune ca cititorii sa ceara demisia lui Cornel Nistorescu de la "Cotidianul".




Un comentariu:

  1. Te citesc de doua zile, de cind cu povestea, si am o rugaminte. Ai cel putin doua cacofonii in textul asta, corecteaza-le. La prima am zis ca e accident, a doua deja m-a deranjat.

    1) "au considerat ca ce s-a intimplat"
    2)"propune ca cititorii sa ceara"

    RăspundețiȘtergere