luni, 3 august 2009

Scrisoare deschisa pentru Sorin Ovidiu Vantu

Excelenta,

Inca nu am avut prilejul sa ne cunoastem, dar lucrez de cinci ani la ziarul Cotidianul, al carui patron ati devenit in acest rastimp.

Nu as fi apelat in mod obisnuit la clementa dumneavoastra, dar vad ca in ultimele zile s-a instituit in redactie un obicei al pamintului de a nu se mai discuta cu impricinatii, ci doar de a se dispune. De aceea imi iau si eu libertatea de a ma adresa direct instantei superioare, adica dvs.

Ma refer, in primul rind, la post-scriptumul editorialului de astazi, semnat de noul director, domnul Cornel Nistorescu, in care deplinge insinuant lipsa "dreptului elementar la aparare" intr-un articol pe care l-am scris despre ilustrul Petru Romosan, colaborator al Securitatii, dupa cum sustine CNSAS.

Contactat dupa regulile jurnalistice de "Cotidianul", domnul Romosan a preferat sa se apere in 2006 numindu-ma "turnatoare mica" si sa ma ameninte ca ma scoate din presa, dupa cum demonstreaza inregistrarea pe care inca o am. In 2009, cu decizia CNSAS in fata, a ales sa se apere prin noi invective, precum "securista imputita". Pentru cititorii de elita ai ziarului, exprimarile imunde ale domnului Romosan nu ar fi fost relevante, am decis impreuna cu Liviu Avram, redactor-sef adjunct, cel care a avizat textul pentru publicare, vinerea trecuta.

Astfel, "dreptul la aparare" al domnului Romosan nu e exercitat prin propriile cuvinte, ce pot zgiria urechile obisnuite cu un limbaj civilizat, ci prin cuvintele mele, "a negat cu vehementa colaborarea cu Securitatea". In schimb, mi-am sustinut titlul, ce vorbea despre turnatoriile lui Romosan, cu cit mai multe documente. Domnul Nistorescu -care, precizez, nu a apucat sa ne dea inca o lista cu toti prietenii domniei sale si care a dispus scoaterea textului de pe site-ul ziarului, la o ora dupa ce a fost postat-, fie nu a citit textul, fie a avut un alt motiv decit cel expus in "P.S." pentru ceea ce a facut. De altfel, in fata intregii redactii, nu a invocat "lipsa dreptului la aparare" din acest text, ci faptul ca el stie mai bine subiectul si ca va fi completat ulterior. Recent m-a informat ca alaturi de textul meu, in ziar va aparea, miercuri, o "completare" de trei pagini, ce va demonstra cum ar fi trebuit sa fie tratat subiectul . Asadar, o lectie de jurnalistica in piata publica, nemaivazuta pina acum, prin care se argumenteaza un gest numit de multi altii inaintea mea CENZURA.

Inchei paranteza si vreau sa mai ilustrez obiceiul incetatenit in ultima vreme, de care am facut vorbire la inceput, cu alte decizii, de care, fireste, va va fi informat boardul, asa cum a facut si cu numirea domnului Nistorescu in functia de director. Ele vizeaza concedierea unuia din colegii mei, Cristian Patrasconiu, desi se afla in concediu, pe motiv ca nu mai corespunde cu noua linie a ziarului. De acelasi lucru au fost sau urmeaza sa fie anuntati si comentatori precum Theodor Baconski, Daniel Vighi si Alin Fumurescu. A decis, de asemenea, sa scoata de pe cotidianul.ro blogurile lui Ioan T.Morar si Eugen Istodor. Deciziile cu pricina au generat renuntarea la colaborarea cu Cotidianul a lui Liviu Antonesei si Robert Turcescu. Fireste, e posibil sa fiti in asentiment cu deciziile domnului Nistorescu. Puteti, de asemenea, considera ca aici sint banii dvs si ca nu e treaba niciunui muritor de rind din redactie sa judece managementul editorial al ziarului. Am insa speranta ca omul care ne considera deunazi cea mai buna echipa din presa romaneasca nu ne poate trata astazi (si el) ca pe niste muncitori la o fabrica de cuie, vorba cuiva.

Tocmai de aceea indraznesc sa va rog ceva. Sa va spun pentru ce v-am scris, adica. Vedeti dumneavoastra, de cand s-a relansat Cotidianul am lucrat cu multi (prea multi) sefi - unii mai buni, altii si mai buni, unul-doi chiar foarte buni. In plus, se vorbeste prin tirg (nu am confirmarea impricinatului, de aia nu public zvonul in ziar, domnule Nistorescu!) ca vreti sa inchideti portile Cotidianului cam pe la sfirsitul anului. Daca nu cer prea mult, dati-ne un sef cu care - in acele momente - sa nu ne fie rusine sa mincam din coliva gazetei la care am muncit atita ani. Fondata de Ion Ratiu, cum i-a placut si domnului Nistorescu sa sublinieze.

A trustului dvs angajata,

Mirela Corlatan

27 de comentarii:

  1. Tare aş vrea să văd şi răspunsul pe care ai putea să îl primeşti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Gestul e laudabil. Urmarile, le intrevad... sumbre.

    RăspundețiȘtergere
  3. si daca se inchide ce? si asa piata presei scrise pute de ziare.

    scrisoarea aceasta se trimitite destinatarului nu se publica pe blog...acum il inteleg pe SOV de ce vrea sa termine cu COtidianul!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo Mirelo,
    ai sange-n cohones.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo Mirela! Nu pot decât să-ţi admir curajul şi tenacitatea.

    RăspundețiȘtergere
  6. tot respectul.

    dar SOV. va intelege.?

    s-au interesele lui sunt mai mari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Excelentă postare!

    P.S. Bănuiesc că v-aţi pregătit bagajele...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma surpinde ca un jurnalist cu oaresce experienta in bransa, mai ales unul de investigatii, este luat pe nepregatite de rezultatele unei anchete cu rezultate incomode, fiind bine stiut ca echidistanta si obiectivitatea in presa romaneasca sunt un lux pe care nu si-l mai permite nimeni in zilele astea.
    Succes , coliva dureaza ceva timp pana se prepara ;-)

    RăspundețiȘtergere
  9. felicitari! nu lasati steagul jos!

    RăspundețiȘtergere
  10. Tu ai citit articolul lui Igor Drag - care-a lucrat si el pe la Cotidianul - de-acum vreo 2 ani cand era debarcat de pe la nu-stiu-ce ziar de scandal? Avea fix aceeasi atitudine ca tine: semet, cu capul sus, mandru de condei si integru in idei. Cu toate astea, nimic si nimeni nu i-a tinut partea in confruntarea cu patronatul. Si asta pentru ca oricate argumente ai aduce tu, deciziile nu se iau in redactie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nistorescu nu mi-a parut nicodata nu stiu ce jurnalist. Intotdeauna mi-a facut impresia ca mananca rahat. De acum insa, ma indoiec de faptul ca acest personaj va ma castiga un dram de credibilitate in ochii publicului. Asa se intampla cat ajungi o prostituata.
    Cat despre Vantu, ce sa zic? Acest tovaras e o masina de facut bani, iar acum cu criza, si cu trustul Realitatea pe care il simte amenintat de faliment, dupa cum personal a declarat,ii arde buza dupa niscaiva bani publici din afaceri viitoare cu statul. Are nevoie deci de Nistorescu care sa trancaneasca impreuna cu ce conduce in directia potrivita.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bravo! Toate cuvintele mele de lauda la adresa dvs. Va felicit pentru ca ati avut curajul sa-i infruntati pe cei care, pana mai ieri, erau comunisti vehementi, iar astazi sunt mari deontologi. Ar trebui sa le fie rusine pentru cenzura pe care o pun in aplicare, ca pe vremurile trecute. Si pentru ce? Pentru ca au asa zis-a experienta? Sa-i lase pe cei care n-au fost comunisti sa vorbeasca despre experienta, sa va lase pe voi, generatia actuala sa va faceti treaba, voi cei care nu aveti cultura personlitatii unice.
    Da, Nistorescu este un comunist in haine de cultura democratica.

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa e! Nu te-a interesat sa "negociezi" ci sa acuzi! Ori ai cedat nervos, ori stiai cu nu va negocia nimeni cu tine!
    Imi pare rau pentru Patrasconiu da' nu stiu cine e! Nici de tine nu am auzit...Doar de Baconski; tipul care a determinat demisia Dnei Vulpe...
    Lasand gluma la o parte, chiar imi pare rau pentru voi; da' nu v-ati ingrijit deloc de succesul acestui ziar...Ajunsese o fituica pretioasa, in sens peiorativ, adica fudula si fara cititori! Poate ca mai multe interviuri cu Alina Mungiu v-ar fi ajutat...Nu stiu, nu mai conteaza!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bravo, Mirela!

    UItati si o stire noua pe mediafax>

    Consiliul Editorial al ziarului Cotidianul a fost desfiinţat

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari stimata doamna pentru curajul dvs. dar, vreau sa va dau o tema de lucru. Acum cativa ani s -a trimis la CNSAS o lista cu jurnalistii importanti din presa scrisa si cea audio-vizuala.Nici pana astazi nu s-a dat un raspuns despre colaborarea sau necolaborarea acestor jurnalisti cu securitatea.Verificati si veti avea foarte mari surprize. P.S. Dosarul a fost blocat (vorbesc gurile rele)de Dl.DINESCU.

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte tare! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  17. nu mi se pare corect ca te consideri mai buna decat niste muncitori la o fabrica de cuie. eu cred ca un muncitor la o fabrica de cuie chiar face ceva. voi, cei de la Cotidianul, taiati frunza la caini de pomana. si mai sunteti si adoratori de-ai marinarului.

    RăspundețiȘtergere
  18. asa va trebuie voua astia de la Cotidianul, daca l-ati pupat fara oprire in fundulet pe Basescu!

    RăspundețiȘtergere
  19. Stimata domnisoara,

    Cui va adresati cu "Excelenta" sau "Dumneavoastra"? unui hot puscarias cu "cativa ani de puscarie"? (citat Nistorescu, vezi articolul lui despre Vantu din 1997)

    Politetea va impunea un simplu "Domnule" si atat. Desi la SOV ar merge adresarea cu "Tovarasu'"

    Numai bine,
    un cititor

    RăspundețiȘtergere
  20. Am înţeles că te-au dat afară. Sorry , e naspa sa ai statutul de şomer în momentele astea, dar aşa păţeşti dacă vreţi să-l pupaţi pe băsescu cu articolele voastre.

    RăspundețiȘtergere
  21. Am auzit ca ai fost concediata....

    Se pare ca si patronul face ceva pe angajatii lui si pe scrisorile deschise.... Vai de ei...

    RăspundețiȘtergere
  22. Bravo, Mirela! Nu ne putem afunda in mocirla chiar de tot, asa ca keep up the good work!

    Hai Catavencu! Asteptam implicarea voastra!

    MirceaToma !

    RăspundețiȘtergere