luni, 8 noiembrie 2010

Dilema zilei. Si-a schimbat IPS Nicolae si parul, si naravul? Bonus: un autodenunt


Un preot din Caras-Severin, mai precis din Bocsa Montana, a fost caterisit pentru ca a participat in luna mai la o slujba catolica, potrivit unei stiri din RL. Preotul Daniel Crecan ar fi dat si sfintele taine unor neortodocsi, motive pentru care Consistoriul Episcopiei Caransebesului l-a caterisit. El nu a mai putut sluji in parohia sa, desi credinciosii se impotrivesc vehement inlocuirii sale cu alt preot.
Contestatia pe care a facut-o la Timisoara, la Mitropolie nu a primit inca un raspuns si ma intreb de ce atata timp cat IPS Nicolae are deja o buna "expertiza" in astfel de probleme, el insusi fiind in urma cu doi ani si ceva pus in aceeasi situatie. La presiunea Sinodului, a admis ca a facut o greseala si ma intreb ce va decide in cazul lui Crecan. Si-a invatat lectia si va contrasemna decizia Consistoriului de la Caransebes sau va trece cu vederea acest gest, in spiritul ecumenist cu care tot este etichetat?

PS Habar nu am am avut ca un preot poate fi caterisit pentru ca impartaseste un neortodox, motiv pentru care baiatul meu, desi este botezat catolic, a primit de multe ori Sfanta Impartasanie in biserici ortodoxe, de prin Bucuresti sau Bucovina. Unii dintre preoti erau in cunostinta de cauza. Este acesta un pacat? Daca da al cui? Al meu, al preotului, al amandurora?

3 comentarii:

  1. Catolicul in cauză este CLERIC, deci nu un simplu credincios. Si acolo a avut loc o impreuna-slujire adica o concelebrare, oprita de Sfintele Canoane si de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar, ATENŢIE şi de Vatican. Pentru că această comuniune dintre cele două biserici, ruptă în secolul XI, nu o reface un preot de la o simpla parohie, care din prietenie confunda oala cu borş cu potirul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Al amândurora.
    După canoanele ortodoxe, un eterodox ce este împărtășit din neștiință trebuie îndată și botezat. Dacă este împărtășit cu știință, deși este eterodox, cel care l-a împărtășit se caterisește.

    Ce înseamnă caterisirea?
    Retragerea harului preoțesc.
    De ce se caterisește?
    Pentru că prin călcarea Legii lui Hristos pe care a făgăduit la Sfântul Altar să o mărturisească pururea clericul s-a lepădat deja de preoția lui Hristos.
    Nu poți să ai preoția de la Hristos, dar să slujești cum vrei tu, cum ți se pare ție, cum îți place ție. Trebuie să asculți, firește, de Marele Arhiereu Hristos, nu de plăcerile sau poftele sau ideile tale de moment.

    Zic ”de moment”, pentru că dacă ar fi avut dintotdeauna idei străine de Legea lui Hristos, de ce să devină cleric al lui Hristos?
    Pe cine încerca să înșele, pe oameni sau pe Dumnezeu?

    Oricum, lucrurile sunt simple.
    Atât după învățătura Bisericii Ortodoxe, cât și după cea a Vaticanului, împărtășirea celor de altă credință este oprită.
    Desigur, mirenii/laicii profită de faptul că nu ascultă de duhovnic/preot decât când au chef, așa că își dau seama cu greutate de răul pe care îl fac atunci când își încalcă religia de care spun că țin. Lipsa de răspundere în fața sfințeniei și chiar a Dumnezeirii este din păcate foarte răspândită.
    Dar ca un preot să facă aceasta, este chiar ceea ce a făcut Iuda.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnilor, sa punem lucrurile la punct! La Bocsa nu stim daca s-a concelebrat sau l-a impartasit pe preotul catolic. Sunt doar speculatii ce reies din cateva fotografii nelamuritoare. Preotul Crecan spune ca nu l-a impartasit, credinciosii din biserica spoun acelasi lucru, iar protopopul Resitei si consilierul Campeanu spun ca preotul Crecan le-a confirmat ca ar fi impartasit pe catolic. Deci, cuvantul lui si a credinciosilor contra cuvantul celor doi sefi. Natural ca preotii din Consistoriul episcopesc au crezut ce spun sefii. Iar seful cel mare ( Mic) a hotarat: depunerea din treapta si nu caterisirea.
    Acum, preotul merge la biserica si se cumineca, ca si altii din aceasi episcopie, care au fost depusi din treapta.
    Adica, sefii de la Caransebes - episcop, consilieri, consistoriu,-, si-au bat joc doar de nioste oamneni. Ata si nimic mai mult. Orice alt comentariu e de prisos de vreme ce un preot ce si-a dat de doua ori demisia este din nou preot, sau un fost protopop de caransebes, plecat de buna voie la greco-catolici, slujeste cu episcopul in catedrala episcopala. Mai este ceva de comentat?

    RăspundețiȘtergere