sâmbătă, 1 august 2009

Romosan catre mine: "Va asigur ca va scot din presa"

In 2006, in toiul scandalului mediatic declansat de deconspirarea Monei Musca drept colaboratoare a Securitatii, un domn pe la 50 de ani combatea vehement pe ecrane impotriva ei. Nu multi vor fi auzit de Petru Romosan poate, insa in mediile literare si artistice el se bucura de notorietatea pe care i-o aduce, pe de o parte, Editura Compania, pe care o detine impreuna cu sotia sa Adina Keneres, iar, pe de alta parte, fuga sa din tara, in 1988, si, intorcindu-ne si mai mult in trecut, relatia apropiata, in anii '70, cu Ion Negoitescu.

Intimplarea face ca eu sa fi aflat informatia despre colaborarea cu Securitatea a lui Petru Romosan cu foarte putin timp inainte de aparitia sa la televizor in calitate de lup moralist. Voiam sa scriu un articol si, in mod firesc, l-am sunat sa-i iau un interviu. In pofida informatiilor de la CNSAS privind mizeria din dosarul sau, nu intuiam ca un personaj titrat, cu mari pretentii intelectuale, poate avea un limbaj atit de necivilizat.

In urma discutiei cu el am o inregistrare de 27 de minute, care nu e un interviu propriu-zis, ci mai mult o insiruire de jigniri si amenintari la adresa mea. Cea mai ciudata este aceea ca ma va "scoate din presa". Nu m-am grabit sa scriu atunci un articol, desi informatiile imi permiteau. Am vrut ca in acest caz sa am documentele propriu-zise si, cel mai important, o decizie a CNSAS.

Am asteptat, e drept, mai bine de doi ani raspunsul de la CNSAS, insa el a confirmat cele stiute de mine si a adus chiar elemente in plus, privind turnatoriile despre Horia Bernea si Paul Gherasim, ale caror ateliere de creatie Romosan le frecventa cu asiduitate in a doua jumatate a anilor '80.

In urma cu doua saptamini l-am sunat pentru a doua oara pe Petru Romosan. Primise si el decizia CNSAS, ce a fost trimisa la Curtea de Apel, si care arata ca a fost colaboratorul Securitatii cu numele de cod "Robert". Nu a mai negat ca data trecuta colaborarea, agatindu-se doar de categoria in care l-a incadrat CNSAS pentru verificare: cea de analist politic. A proferat din nou o serie lunga de injurii, intre care favorita i-a fost de data aceasta cea de "securista imputita".

Impreuna cu Liviu Avram, redactor-sef adjunct si seful meu direct, am decis sa nu publicam injuraturile lui Romosan si despre ele doar sa fac vorbire intr-un material de opinie ulterior. Articolul in sine a fost publicat ieri deschidere pe site-ul Cotidianul, insa la doar o ora a fost scos de pe site la dispozitia lui Cornel Nistorescu, cel care conduce de astazi ziarul, fara sa mi se comunice de ce. Materialul a supravietuit insa prin grija mai multor bloggeri si a fost preluat si pe site-ul catavencu.ro, unde -se vede- Romosan nu are ingeri pazitori.

Data fiind intorsatura urita pe care a luat-o publicarea povestii lui Petru Romosan, m-am decis sa arat citeva mostre de limbaj de intelectual. Redau doar cele care ma vizeaza pe mine si alti colegi din trust, in special pe Ioan T.Morar, fata de care acesta pare sa fi facut o adevarata obsesie. Intr-o postare ulterioara (din ratiuni de spatiu si fluenta) o sa va arat si cit de vehement a negat informatiile confirmate acum de CNSAS.



Va scot din presa
Asculta mai multe audio Diverse


Ne mai intalnim
Asculta mai multe audio Diverse


Mica turnatoare
Asculta mai multe audio Diverse


Dinescu, Plesu - agenti de influenta
Asculta mai multe audio Diverse


Vii din Timisoara, esti turnator
Asculta mai multe audio Diverse


Cacat
Asculta mai multe audio Diverse


Am dreptul sa dau pumni
Asculta mai multe audio Diverse


Update: Dorin Tudoran mi-a trimis o replica la cele spuse de Romosan in inregistrare. O redau ca atare.

"Nu stiu ce inteleg dna Mirela Corlatan si dl Petru Romosan prin cazul Ion Negoitescu. Daca este, cumva, vorba despre episodul in care dl Ion Negoitescu a fost retinut si santajat de organele de Securitate pe baza unei declaratii (ori a mai multor declaratii), dl Romosan minte cand afirma ca as fi jucat vreun rol in tristul episod. Deocamdata atat, cu speranta ca dl Petru Romosan nu-mi va amesteca numele si altadata in eforturile pe care le face de a raspunde la intrebari referitoare la propriu-i trecut. Nu este nici onest sa o faca, nici prudent.
Dorin Tudoran, Washington, 2 august 2009"

15 comentarii:

  1. "Un turnător a muşcat un om" e ştire sau nu? Eu cred că da.

    RăspundețiȘtergere
  2. bravo mirela, sper sa ai sustinere in continuare din partea catavencilor!

    radu b.

    RăspundețiȘtergere
  3. E terifiant sa afli ca, la 20 de ani de la Revolutie, securistii inca decid sa fie sters un articol(care nu le convine) din presa romaneasca!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai interesant ar fi de ştiut de ce Nistorescu a şters articolul deranjant. E prima oară când aud de aşa ceva.

    Oricum, felicitări pentru articolele din Cotidianul şi pentru blog.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari ! Suntem alaturi de tine. Dreptul la o presa libera, trebuie sa ne apartina noua, cetatenilor si nu numai proprietarilor de trusturi.

    RăspundețiȘtergere
  6. obsesia pentru IT MOrar este de pe vremuri.
    Se spune ca IT MOrar ar fi scos o carte considedata plagiat dupa o carte scrisa de Petru Romosan.
    Merita investigat daca este sau nu adevarat.

    Totodata ca prieten al lui Petru Romosan, pot sa va spun ca as fi facut acelasi lucru in locul lui Nistorescu, adica mi-as fi aratat prietenia fata de un om pe care il stiu de multi ani si care nu a fost informator al securitatii.
    Cred ca nu il cunoasteti nici pe Petru, dar nu o cunoasteti nici pe sotia lui Petru, Adina Keneres, sotie care nu cred ca ar sta linga o nulitate:)
    va garantez ca nici Petru si nici Adina nu pot fi oameni slabi atita timp cit au construit ceva deosevit pe propriile picioare ( Editura Compania www.compania.ro ) si toate astea fara sa faca parte din gastile intelectualilor de curte.
    Oricum joi in Cotidianul veti citi povestea asa cum ar fi trebuit sa apara de prima data, adica completa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nistorescu sa dispara de pe fata pamantului!!! Cenzura dupa ce in 89 au murit atatia oameni tocmai pentru ca adevarul sa poata fi spus? Rusine Nistorescule!
    Tie ti se pare normal sa protejeze un securist? Sa il protejeze la o discutie in doi, in mediul privat, nu ca jurnalist.

    RăspundețiȘtergere
  8. andrei;cine primea in 1985 casa de la\ primarie ?decat ginerele unui securist de grad analt ;primele carti publicate de compania au fost sponsorizate de marii companii evreesti franceze?etc vedeti cum a ajuns in strada pictorul sarbulescu

    RăspundețiȘtergere
  9. Dan,

    Esti prieten cu un tip care ameninta o jurnalista cu "desfiintarea"??? Cita votca ai baut si tu din litrii pe care i-ai turnat in Romosanu ca sa te bucuri de "prietenia" lui, pina cind ai ajuns sa-ti pierzi busola morala?

    Mafiotii din Chicago aveau fler si stil, si astia mai recenti, din New Jersey, par sa aiba cutremurari de constiinta...

    Mirela, felicitari pentru curaj si profesionalism.

    RăspundețiȘtergere
  10. Adina Ke...si Romosanu SCOT CARTI LA COMANDA SECURISTILOR!
    Bravo Mirela

    RăspundețiȘtergere
  11. Mirela,

    Un P.S. Compara ce-ai auzit la telefon cu encomiumul asta nerusinat din 1999 (Formula As):

    "In lumea politizata pana la nebunie a anilor 1980, Petru Romosan parea o faptura lunara. Poet de talent exceptional, isi traia vocatia cu febrilitate iradianta, desprins complet de contextul morbid al acelor vremi. Nimeni n-ar fi crezut vreodata ca va renunta la plutirea lui de naluca extraterestra, pentru a comite un gest de o concretete dramatica: fuga in strainatate. Dupa cum nimeni n-ar fi crezut ca va fi autorul unei noi "erezii" existentiale: revenirea in patrie. "Acum, in Romania, totul e de facut", spune el. Dumnezeu sa-l auda. Nimeni nu presimte normalitatea ca un poet."

    Fiinta lunara...plutire de naluca...erezie existentiala...

    Cine poate sa scrie ororile astea de limba si lingusire desantata, si mai ales ce om normal la cap poate accepta sa se scrie asa ceva despre el?
    Romosan stie precis ca starea lui normala nu era de "plutire".

    RăspundețiȘtergere
  12. Nica,
    Rusine ! nistorescule (nu meriti sa-ti scriu numele cu majuscula)RUSINE !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ohoo, stimata doamna sunteti din Iasi? Ma mira faptul ca un om cu asa o pregatire foloseste cititate precum ,,sectanti,, ma refer la emisiunea de pe TVR, ati fost platita bine pentru prestatie? Scara este si de urcat , dar si de coborat...Care e indreptarea dvs. religioasa? Nu e nevoie sa raspundeti...nu va cunosc celelalte prestatii ma refer stric la ce s/a intamplat la emisiunea> ,,averea bisericii,, a nu da dreptul la replica celuilalt atunci cand aduci niste acuze, face parte din profesionalismul ziaristului sau a...?


    Mi-am trecut numele dar se pare ca URL/ul nu ma accepta sunt din Iasi

    RăspundețiȘtergere
  14. Duduie draga pentru ce mai exista acest spatiu de comentariu, doar pentru cele ce/ti fac placere, in rest? tocmai dumneata care esti atat de dreapta nu lasi libera opinia celui ce ti/a scris aici?

    RăspundețiȘtergere