miercuri, 23 februarie 2011

Mai mult capatuiala decat duhovnicie

Biroul de Presa al Patriarhiei fie ca are, fie ca n-are ce face, citeste constiincios Evenimentul zilei. Ceea ce pentru EvZ e foarte bine: inteleg ca agentiile de publicitate apreciaza cotidianele cu cititori bogati si foarte bogati.

Acelasi Biroul de Presa (asa il cheama, nimeni nu-si asuma vorbele aruncate cu furca pe fluxul basilica.ro) are obiceiul sa si comenteze pe agentia de presa a Patriarhiei editoriale, articole de presa, in special din EvZ. E foarte bine, dupa cum spuneam si mai sus, ca un ziar sa aiba cititori bogati si foarte bogati, mai ales daca se dovedesc si interactivi.

Astazi, ca si in urma cu doua zile, Biroul de Presa a criticat doua articole din EvZ, un editorial scris de mine si un material al colegului Vlad Stoicescu. Punctul lor comun era semnalarea nostalgiei legionare in Biserica Ortodoxa Romana.

Ei, Patriarhia nu se dezice nici in cele doua comunicate si nici in alte luari de pozitie publice de acest fenomen, preferand sa atace la persoana, nu la obiect. Daca de la Cornel Nistorescu, Petru Romosan, trecand prin Sergiu Andon si prin multi altii m-am obisnuit sa aflu ca lucrez pentru serviciile secrete sau mai stiu eu ce fantasmagorie, astazi am aflat ceva similar si de la Biroul de Presa, care stie, din surse divine, imi inchipui, "pentru cine lucreaza si ce urmareste" subsemnata cu materialele pe care le publica.

Stilul nu e nou (nici surprinzator, din pacate), daca deschideti Romania Mare e plin de alegatii asemanatoare si conspiratii devoalate cu galeata de cei mai bine informati dintre fostii informatori (si ofiteri) ai Securitatii.

Cateodata, ca astazi - bunaoara - am impresia ca Biroul de Presa al Patriarhiei se inspira in comunicatele sale din Saptamana pe scurt a lui Alcibiade. Altfel cum sa explic "soparlele" cu, intre altele, presupusa mea angajare esuata la Ziarul Lumina? Sper ca data viitoare sa consulte mai bine dosarul de urmarire duhovniceasca al subsemnatei, la care se lucreaza de ani buni, inca de pe vremea cand Patriarhul de azi era mitropolitul Moldovei iar eu scriam si atunci despre naravurile clerului: daca initial eram de condamnat pentru ca sunt casatorita cu un crestin de alta confesiune, acum sunt vinovata de resentimente pentru ca lucrez la Evenimentul zilei si nu la Ziarul Lumina. Sunt curioasa ce mai urmeaza!

Pana atunci, am si eu o rugaminte pentru Biroul de Presa: daca il mai tine cineva minte pe preotul care lucra tot acolo si in urma cu mai bine de un deceniu, sa-i spuna ca o colega din presa care a mers la Patriarhie pentru o dispensa sa se cunune in post nu a uitat ca i s-au cerut, verde-n fata, 1000 de dolari pentru oficierea casatoriei la parohia sa din centru,, la ceas de seara, ca sa fie cat mai putin curiosi prin preajma si sa nu se intrebe nimeni cum e posibila cununia in post ori daca patriarhul (pe atunci PF Teoctist) a dat sau nu o dispensa. Ce-i drept, in schimbul onorariului generos, mirii ar fi beneficiat, ca bonus, si de cor. Dar nu trebuie sa facem nici un proces de intentie; probabil banii erau pentru lucrarea filantropica a Bisericii. Noroc insa ca aceasta colega a gasit undeva o oferta mai ieftina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu